Friday, July 10, 2015

CARA MEMBUAT BUBUR LAMBUK ALA KG BARU YANG MUDAH

Salam & hola readers,
Sebab saya mengidam nak makan bubur lambuk, saya gugel je la resepinya. Bulan2 puasa ni selalu request kat umi saya je tapi sbb x balik kampung kena la buat sendiri yer. Hehe.

Resepi ni saya dpt di blog cahayahidupku2569.blogspot.com. Walaupun x sama dgn rasa bubur lambuk umi, dan mungkin ini rasa bubur lambuk kg baru, resepi ni tetap sedap yer sbb tu saya share kat blog saya. Jom kita buat!

Bahan-bahan
Dua cawan beras dibersihkan
300-500 gram daging dipotong dadu
4 ulas bawang putih*
1 ruas halia* (saya tambah sendiri utk kurangkan hanyir daging)
1 biji bawang besar merah*
1 genggam udang kering*
1 kiub pati lembu
1 sup bunjut
Rempah ratus : Bunga lawang,kulit kayu manis, lada hitam
1 sudu kecil halba (kalau x suka rasa berempah x payah taruk)
2 helai daun pandan
1/2 cawan santan
air secukupnya
Cara-cara
1. Bahan bertanda * ditumbuk halus atau dikisar terlebih dahulu
2. Panaskan minyak, masukkan bahan * yang telah ditumbuk halus dan juga rempah ratus. Goreng hingga layu.
3. Masukkan daging dan goreng seketika, kemudian masukkan air.
4. Masukkan beras yang dibasuh, tambahkan sup bunjut ,kiub pati lembu, daun pandan dan halba. Biarkan sehingga beras menjadi bubur. Tambah air jika perlu.
5. Masukkan air jika perlu, dan tambahkan santan. Gaul dan biarkan seketika sehingga mendidih.
7. Sebelum dimakan, tambahkan bawang goreng dan juga daun sup mengikut citarasa anda.

Selamat mencuba!!
Gambar sumber Google

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

Saya adalah pengedar Shaklee yang berdaftar. Shaklee ID: 965181.

Menyediakan penghantaran percuma ke pintu rumah anda/pejabat (Cash on Delivery) di kawasan2 berikut: Taman Melawati, Taman Permata, Keramat, Setiawangsa, Taman Melati, Setapak, Gombak, Wangsa Maju, KLCC, Masjid Jamek, Pasar Seni, dan kawasan2 berhampiran dengannya. Juga pos ke seluruh negara termasuk Sabah Sarawak.

Call/SMS/Whatsapp 019-9922250 (ima) atau 013-3424991 (azali) untuk keterangan lanjut.

No comments:

Post a Comment

article